Wolfberry Chia semienka
Chia bola "znovuobjavená" až v 90. rokoch 20. storočia. Vďaka spolupráci juhoamerických vedcov sa jej pestovanie znovu rozširuje hlavne v Argentíne, Mexiku, Peru a Bolívii a na svetové trhy sa tak dostávajú semienka, ktoré boli predtým také vzácne, že sa používali ako platidlo.
Chia podporujú normálne trávenie, majú glykemický index 2.8, takže sú vhodné aj pre osoby so zvýšenou hladinou cukru v krvi a vďaka tomu, že neobsahujú lepok, ich môžu bez problémov konzumovať aj celiaci. Obsahujú ale aj dvakrát viac vlákniny ako obilné vločky, trikrát viac železa ako špenát, päťkrát viac vápnika ako mlieko a pätnásťkrát viac horčíka ako brokolica. Okrem toho sa v nich nachádza aj celý rad ďalších stopových prvkov, vitamínov a predovšetkým 26% omega 3 a 6 mastných kyselín.
Neoceniteľnou vlastnosťou potom je, že semienka na seba vážia vodu. Po namočení do vody, prípadne inej tekutiny, asi po 15 minútach vznikne okolo každého semienka gélový obal. Táto vlastnosť je významná predovšetkým pre vytrvalostných športovcov, pretože semienka udržujú vodu v tele a zaisťujú tak pozvoľné a pravidelné hydratovanie organizmu pri dlhšej fyzickej záťaži, ale okrem toho sa pozvoľna uvoľňujú aj omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
Semienka majú neutrálnu chuť a hodia sa na priamu konzumáciu. Je ale možné si ich pridávať napríklad do jogurtu, tvarohu, kaší, dezertov, šalátov, alebo ich možno použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok. Cukrári a pekári využívajú ich vlastnosti viazať na seba vodu, preto ich pridávajú do svojich výrobkov, ktoré zostávajú dlhšie vláčnejšie. Môžete ale aj trochu experimentovať a vyskúšať si napríklad chia puding.
Recept na chia puding
• 1 šálka kokosového, mandľového alebo konopného mlieka
• 1 šálky chia semienok
• 1 šálka medu, javorového sirupu, trstinového cukru (podľa chuti)
• vanilku, alebo vanilkový extrakt (voliteľne)
V menšej miske zmiešajte všetky ingrediencie a pridajte podľa chuti napríklad aj goji, sušené čučoriedky, malinové pyré atď. Dobre všetko premiešajte a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky. Dobrú chuť.
Nutričné hodnoty v 100g
Energia: 1948 kJ/ 473 kcal; Tuky: 35 g - z toho nasýtené mastné kyseliny 3 g, Sacharidy: 2,1 g - z toho cukry 0,1 g; Vláknina: 30 g Bielkoviny: 19 g; Soľ: 0 g
Priemerné hodnoty vitamínov a minerálov v 100g chia semienok (V zátvorkách sú uvedené odporúčané denné dávky)
Vápnik: 631 mg (800 mg); Železo: 7.7 mg (14 mg); Horčík: 335 mg (375 mg); Fosfor: 860 mg (700 mg); Draslík: 407 mg (2000 mg); Zinok: 4.5 mg (10 mg); Vitamín C: 1.6 mg (80 mg); Vitamín B1: 0.62 mg (1.1 mg); Vitamín B2: 0.17 mg (1.4 mg); Vitamín B3: 8.83 mg (16 mg); Vitamín A: 54 IU; Vitamín E (tokoferol alfa): 0.5 mg (12 mg)
Dávkovanie
Dňa 22. januára 2013 vyšlo nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 258/97, v ktorom sa uvádza, že odporúčaná denná dávka pri balených semenách chia je 15 g. V rovnakom nariadení vyšlo aj to, že v určitých druhoch potravín sa môže používať maximálne 10% chia semien. Krajina pôvodu
Argentína/Paraguaj
Obsah
100 g