Wolfberry Ghí
Maselný tuk, ktorému sa dnes hovorí podľa indickej kuchyne ghí, nie je žiadnou novinkou ani v českých luhoch a hájoch. Naše babičky, alebo slávna kuchárka Magdalena Dobromila Rettigová, mu hovorili prepustené maslo alebo šmolc. Oceňovali predovšetkým to, že vďaka absencii vody a bielkovín nežĺkne, takže v dobre uzavretej nádobe vydržia na chladnom a temnom mieste aj niekoľko mesiacov.
Ghí je čistý tuk, ktorý sa pripravuje veľmi pomalým prepúšťaním masla. Pri tejto procedúre sa z masla odparuje voda, ale aj vznikajúca pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukry a ďalšie látky, ktoré obsahuje bežné maslo. Výsledným produktom je naozaj čistý tuk, ktorý má žltú farbu a lahodnú maslovú vôňu aj chuť s mierne sladkastým, orechovým podtónom.
Ghí sa síce vyrába z masla, ale vďaka spracovaniu sa v ňom nenachádza laktóza ani kazeín. Vďaka tejto vlastnosti si ho môžu, po porade s lekárom, dopriať aj ľudia, ktorí majú radi chuť masla, ale trpia alergiou na niektorú z mliečnych zložiek.
Ďalšia z jeho neoceniteľných vlastností je veľmi vysoký bod zápalnosti, ktorý sa pohybuje okolo 240 °C. Táto schopnosť je dosiahnutá práve vďaka tomu, že pri prepúšťaní masla sú odstránené všetky jeho prímesi. Pri pečení alebo vyprážaní tak nedochádza k prepaľovaniu látok obsiahnutých v tukoch s nižším bodom dymivosti ak ich škodlivému uvoľňovaniu do potravín.
Nutričné hodnoty v 100 g
Energia: 3693 kJ/882 kcal; Tuky: 99 g – z toho nasýtené mastné kyseliny 65 g; Sacharidy: 0 g – z toho cukry 0 g, Vláknina : 0 g, Bielkoviny: 0 g; ; Soľ: 0 g;
Minimálna trvanlivosť
V uzavretej nádobe na chladnom a temnom mieste minimálne 12 mesiacov. Pri teplote do 20 ° C môžete ghí skladovať aj mimo chladničku.
Krajina pôvodu suroviny
Poľsko
Vyrobené
V Českej republike
Výrobca
Wolfberry sro, Bohunická 5, 619 00 Brno
Obsah
1000 ml