x

Proteíny a Aminokyseliny

Zo všetkých suplementov, ktoré kulturisti užívajú, nemá žiadny tak výsostné postavenie ako proteiny. Už od čias Muscle Beach až do dnešných dní, si len máloktorý kulturista dokáže predstaviť svoju existenciu bez proteinového suplementu.  Chcem tým povedať, že proteinové suplementy sú voľbou č.1 každého športovca.

Proteín 

Prevažná časť kulturistickej pozornosti sa upiera k svalovému tkanivu (50% tvorená z proteinov ), mali by sme povedať, že každé tkanivo ľudského tela obsahuje proteiny. Jedná sa o krvné bunky, orgány, šľachy, väzy alebo kosti. Mnoho enzýmov a hormónov má proteionový charakter. Každý kto sa venuje fyzickej aktivite, aktívne športuje alebo iba rekreačne športuje, potrebuje proteiny, aby v jeho tele mohla prebiehať regenerácia a svalový rast. * Existuje mnoho frakcií proteinov, avšak jedno majú spoločne – Dusík. Dusík dáva proteinu jeho unikátny význam pre ľudskú fyziológiu. Vzhľadom, že proteiny nemôžu byť uskladňované v ľudskom tele vo svojej pôvodnej forme, musia byť dodávané stravou. Keď prijímame nadbytok proteinov, budú využité ako energia, premenia sa na tuk alebo pomocou činnosti obličiek budú vylúčené močom.

Aminokyseliny 

Proteiny, ktoré sa dostávajú do tráviaceho traktu, sú rozložené na menšie podjednotky, zvané aminokyseliny. Aminokyseliny si môžeme predstaviť ako jednu čiastočku reťazca, keď sa tieto čiastočky spoja, vzniká protein, ktorý môže byť tvorený 100- kami alebo 1000-kami aminokyselín. * Typická Aminokyselinová štruktúra: * Vzhľadom k tomu, že si veľa kulturistov všimlo, že každá aminokyselina obsahuje ,,L,, a ,,D,, formu, je potrebné Vám to popísať. Termíny,,D,, a ,,L,, označujú, že ide o rotáciu doprava alebo doľava.Medzi jednou a druhou je zrkadlový obraz. Atómy sú rovnako usporiadané v rovnakom poradí ale zrkadlovo. Mnoho skúmaní prebehlo a zistilo sa, že jedine ,,L,, forma je využiteľná pre telo. Preto treba dávať pozor aké suplementy kupujete, pretože mnoho firiem dáva do svojich produktov aj nevyužiteľnú ,,D,,formu. 22 stavebných blokov  Ako som už spomínal, aminokyseliny môžu vytvoriť neskutočne dlhý reťazec (100-kami alebo 1000-kami aminokyselinami), ale sú tvorené iba z 22 druhov aminokyselín. Individuálna charakteristika proteínov je daná unikátnym zaradením aminokyselín. Jedno zoskupenie môže tvoriť inzulín, zatiaľ čo iné napríklad rastovým hormónom. Z 22 druhov aminokyselín si naše telo vie samo vytvoriť z dostupných surovín. Zostávajúcich 9 tvoria tzv. esenciálne aminokyseliny. V organizme samy nevzniknú a musíme ich prijímať pomocou stravy. Sú to: Leucín, Isoleucín, Valín, Histidín, lysín, Methionín, Fenylalanín, Threonín, Tryptofán.

Najlepší Zdroj 

Dôvodom prečo som spomenul práve esenciálne aminokyseliny je, že nie všetky potraviny obsahujú dostatok týchto dôležitých látok. Pre jednoduchšie zrovnanie používajú biochemici termín ,,kompletné,, a ,,nekompletné,, aminokyseliny. Kompletné zdroje sú tie, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny v správnom pomere. Medzi ne patrí ovoalbumín, hlavný proteín, obsiahnutý vo vajíčku, kasein ( hlavná proteínová zložka mlieka ). * Nekompletné proteínové zdroje tvoria lušteniny a zelenina. Mohli by sme menovať celú radu. Príkladom je Luštenina kde je málo Lysínu, čočka má málo methionínu. Najdôležitejšie ale je, že pri nekompletných zdrojoch musíte kombinovať nekompletné zdroje s inými potravinami, aby ste telu mohli zajistiť adekvátny prísun všetkých potrebných aminokyselín. * Živočíšne produkty sú jednoznačne najlepšie. Vegetariáni to majú nepopísateľne tažšie, kvôli príjmu vegánskej stravy, avšak jeden Hovädzí steak poskytne telu širokú škálu aminokyselín a to najpodstatnejšie je , že poskytne vyvážený pomer esenciálnych aminokyselín, kdežto Vegáni musia opäť kombinovať. Najlepšie živočíšne zdroje Proteínov sú Bravčové a Hovädzie mäso. Avšak tieto druhy mäsa obsahujú aj rovnaké množstvo tuku ako bielkovín, čo je pre kulturistu v objemovej príprave nepodstatné, avšak v diéte sa musí tučnejším kúskom mäsa vyvarovať. Kulturisti z pravidla volia Kuracie alebo Morčacie mäso, kedže obsahuje skutočne minimum tuku. Ďalšom skvelou formou sú vajíčka. 2ks obsahujú 15g bielkovín a skoro rovnaké množstvo tuku. Mnoho kulturistov si z vaječných bielkov spraví beztukovú pochutinu tak, že vyhádže všetky žĺtka. Podobný systém robieval aj Roy Callender v príprave na súťaž.

Načasovanie a pomer jednotlivých látok 

Esenciálne aminokyseliny musíme konzumovat v správnych dávkach. Podľa výskumu vieme, že pre adekvátnu regeneráciu, udržanie kondície a rast je lepšie, keď telu dodávame rovnaké množstvo všetkých aminokyselín. Pokiaľ je v tele výrazne nižšie množstvo leucínu, silný nedostatok, ohrozuje to celú proteosyntézu. Vačšine ľudom chýba práve methionín vyskytujúci sa v obmedzenom množstve v ovocí a zelenine. Ľudia , ktorý nekonzumujú v dostatočnom množstve červené mäso, neposkytujú teľu niektoré esenciálne aminokyseliny. * Predpokladajme, že vaša strava obsahuje 100% denného doporučeného príjmu všetkých aminokyselín, ale iba jedna je dodávaná v obmedzenom množstve. Tým pádom, ak telu neposkytujeme 100%, bude pracovať len v obmedzenej forme proteosyntézy. Telo bude schopné vytvoriť proteosyntézu len iba v polovičnom rozsahu. A to v dôsledku nižšiemu príjmu jednej jedinej Aminokyseline!!! Teraz keď zvážite všetko, čo ste sa práve dozvedeli, veľmi ľahko si urobíte obraz o tom, aká je správna Suplementácia.


MYPROTEIN Impact Whey Protein - 2500g
    79,80 €
    Frohnes Original Alpenkräuter emulsie emulzia 110, 100ml
    • Viac za menej
    • Akcia
    11,90 €
    8,90 €
    OBLÚBENÉ ZNAČKY

    MenuX

    Nastavenie cookies
    Cookies

    Naše webové stránky používajú súbory cookies, ktoré nám pomáhajú s ich vylepšovaním. Aby sme cookies mohli používať, musíte nám to povoliť. Kliknutím na tlačidlo "OK, súhlasím" udeľujete tento súhlas.

    Nastavenie OK, súhlasím
    ×
    Nastavenie súborov cookies

    Cookies sú malé súbory, ktoré webové stránky (aj tie naše) ukladajú vo Vašom webovom prehliadači. Obsahy týchto súborov sú vymieňané medzi Vašim prehliadačom a našimi servermi, prípadne so servermi našich partnerov. Niektoré cookies potrebujeme, aby naša webová stránka mohla správne fungovať, niektoré potrebujeme k marketingovej a štatistickej analytike. Tu si môžete nastaviť, ktoré cookies budeme môcť používať.

    Nevyhnutné cookies
    Nevyhnutné cookies
    Jedná sa o technické súbory, ktoré sú nevyhnutné na správne fungovanie našich webových stránok a všetky ich funkcií. Používajú sa okrem iného na ukladanie produktov v nákupnom košíku, zobrazovanie produktov na prianie, ovládanie filtrov, osobného nastavenia a taktiež nastavenie súhlasu s používaním cookies. Pre tieto cookies nie je potrebný Váš súhlas a nie je možné ho ani odobrať
    Ovplyvňuje funkcie:
    • Konfiguračné cookies
    Analytické cookies
    Vypnuté Zapnuté
    Analytické cookies
    Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a našich reklamných kampaní. Ich pomocou určujeme počet návštev a zdroje návštev našich webových stránok. Dáta získané pomocou týchto cookies spracovávame súhrnne, bez použitia identifikátorov, ktoré ukazujú na konkrétnych užívateľov nášho webu. Pokiaľ vypnete používanie analytických cookies vo vzťahu k Vašej návšteve, strácame možnosť analýzy výkonu a optimalizácie našich opatrení.
    Ovplyvňuje funkcie:
    • Google Analytics - analytická návštevnost
    Marketingové cookies
    Vypnuté Zapnuté
    Marketingové cookies
    Marketingové (reklamné) cookies používame my alebo naši partneri, aby sme Vám mohli zobraziť vhodné obsahy alebo reklamy ako na našich stránkach, tak na stránkach tretích subjektov. Vďaka tomu môžeme vytvárať profily založené na Vašich záujmoch, takzvané pseudonymizované profily. Na základe týchto informácií nie je spravidla možná bezprostredná identifikácia Vašej osoby, pretože sú používané iba pseudonymizované údaje. Pokiaľ nevyjadríte súhlas, nebudete príjemcom obsahov a reklám prispôsobených Vašim záujmom.
    Ovplyvňuje funkcie:
    • Google Ads