5 najlepších zdrojov bielkovín
5 najlepších zdrojov bielkovín
Chceli by ste začať viac naberať objem, no nechcete začať konzumovať doplnky výživy? Je to síce náročné, no dostatok proteínov sa dá nabrať aj z bežnej stravy. Ktoré zdroje bielkovín sú najkvalitnejšie a ktoré zdroje zeleniny obsahujú najviac kvalitných proteínov?
Mäso
Mäso je pri výbere hlavného zdroja bielkovín jednoznačne číslom jedna. Najlepšie a ekonomicky najvýhodnejšie je pre nás väčšinou kuracie mäso. Veľmi veľa kvalitných bielkovín má aj hovädzie a za nimi, samozrejme, nezaostáva ani bravčové alebo morčacie. Ak nie ste vegetarián, zdroj číslo jedna máte jasný.
Mliečne výrobky
Srvátkové proteíny sú obľúbené preto, lebo ponúkajú najvyššie percento bielkovín na 100 gramov – často až nad 80 %. Ak chcete získať kvalitné bielkoviny z mliečnych zdrojov, určite nevynechajte tvaroh alebo bryndzu, ktorá môže mať až 21 gramov bielkovín na 100 gramové balenie.
Ryby
Rybičky nie sú len skvelým zdrojom bielkovín, ale aj rôznych vitamínov, minerálov a aminokyselín. Pri rybách si však dajte pozor na ich kvalitu. Pri masovom odlove morských rýb v znečistených vodách môžu byť skvelým zdrojom jedovatých látok. Vždy radšej stavte na dobrého pstruha z našich potokov a riek.
Strukoviny
Fazuľa aj napriek vysokému obsahu bielkovín nie je práve vhodnou proteínovou bombou, no naopak taký cícer sa môže pochváliť rovnakým percentom bielkovín ako väčšina rýb alebo spomínaná bryndza. Strukoviny sú často základnou zložkou mnohých vegetariánskych proteínov a nemali by chýbať ani vo vašej strave.
Zelenina
Zelenina nikdy nebola veľkým zdrojom bielkovín, no určite ich treba hľadať aj tam. Medzi top druhy zeleniny patrí napríklad špenát alebo brokolica, ktoré sa môžu popýšiť takmer 5 percentným obsahom bielkovín. Aj zeleninový príloha tak dostáva úplne nový význam, čo poviete?